Sigarettenfilters zijn één van de grootste vervuilers van het milieu, in het bijzonder in oceanen.
Het merendeel van de 5.500 miljard sigaretten die jaarlijks de fabrieken verlaten, bevat een op plastic gebaseerde filter. De filters bevatten celluloseacetaat, blijkt uit gegevens van het Cigarette Butt Pollution Project.
Dergelijke filters doen er tientallen jaren over te ontbinden, nadat ze zijn weggegooid. Tijdens dat proces worden de chemicaliën vaak opgenomen in de voedselketen.
Milieuonderzoekers zeggen tegen NBC News dat er in zo’n 70 procent van de zeevogels en zo’n 30 procent van de zeeschildpadden sporen van die chemicaliën zijn teruggevonden.
“Er is meer onderzoek nodig om vast te kunnen stellen wat er precies aan de hand is”, zegt directeur Nick Mallos van de campagne Trash Free Seas. “De hoofdvraag is welke gevolgen deze micro-plastics en ander afval hebben op de gezondheid van de mens.”
De discussie over afval dat zich ophoopt in de oceanen, staat in het middelpunt van de belangstelling nu grote bedrijven en stedelijke gebieden op zoek zijn naar alternatieven voor niet-afbreekbaar afval zoals plastic rietjes.
The Ocean Cleanup
De jonge Nederlandse ondernemer Boyan Slat gaat intussen vanaf komende zaterdag 8 september, na vijf jaar testen, eindelijk echt beginnen aan het opruimen van de plastic afvalberg in de Stille Oceaan. De 24-jarige Slat gaat met zijn project The Ocean Cleanup een U-vormige buis van 600 meter lang het plastic aan het wateroppervlak verzamelen.
Als dat goed gaat, wil hij uiteindelijk zeker zestig van zulke plastic buizen in de Oceaan plaatsen om de plasticsoep te lijf te gaan.
Ondanks het grote vertrouwen dat Slat er na al die jaren testen in heeft, twijfelen wetenschappers aan zijn aanpak. Ze denken dat de methode niet erg effectief is en ook ten koste kan gaan van vissen en andere dieren die in de zee leven.